Adrese PMFI catre CNAS si MS

Către,
Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății
În atenția d-lui pres. Dr. Nicolae Lucian Duta și a domnului  Ministru Cseke Attila
Patronatul Medicilor de Familie Iasi, reprezentant legal al medicilor de familie din judetul Iasi care sunt in contract de furnizare servicii medicale in asistenta primara cu Casa de Asigurari de Sanatate Iasi , vă supunem atentiei câteva din disfuncţionalităţile cauzate de SIUI, atat cele legate de softul propriu-zis cat si cele legate de corectitudinea bazei de date .
La raportarile lunare ale activitatii noastre intampinam mari probleme privind validarea serviciilor  medicale contractate,datorita bazei de date incorecte in SIUI. Astfel:

 1. dispar ca neasiguraţi majoritatea coasiguraţilor (de exemplu, soţiile casnice), neexistand o legislatie care sa impuna acest lucru.
 2. devin neasigurati copiii de peste 18 ani care sunt încă elevi în clasele XI-XII, precum şi studenţii până la 26 de ani;
 3. nou-născuţii inscrisi sunt validati  cu o nepermisă întârziere de 3-  4 luni, timp in care necesita unele servicii medicale care nu vor fi validate si platite.
 4. pacienţii cu certificat de handicap sau beneficiarii altor legi  speciale apar ca pensionari, ceea ce nu ne permite să le acordăm drepturile cuvenite conform legii;
 5. mamele în concediu de îngrijire a copilului până la împlinirea vârstei de  doi  ani nu apar ca asigurate;
 6. dispar gravidele care sunt asigurate prin lege, trecand pe pachetul minimal si  neavand drept la consultatii gratuite pentru afectiuni intercurente.
 7. dispar salariaţii care au angajatorii în alt judeţ decât cel de reşedinţă datorită lipsei de comunicare a datelor  între casele judeţene de asigurări de sănătate; la fel se intampla si cu pensionarii care au dosar la o Casa de pensii judeteana si locuiesc in alta localitate.
 8. dispar asistaţii social;
 9. reapar pacienti  decedati scosi din raportare, dispar persoane din lista, inscrise si   validate.
 10. nu se pot opera corecţii la baza de date de către casele judeţene de asigurări de sănătate, chiar dacă există dovada calităţii de asigurat.
 11. nu exista informatii in timp real despre calitatea de asigurat. La raportarea  lunii decembrie de ex, care se face la inceputul lunii ianuarie, casa de asigurari va avea validata starea de asigurat aferenta lunii noiembrie.

 
Cu stimă,
Magdalena  Ibănescu
Președintele Patronatului Medicilor de Familie

Administrator e-mail: administrator[at]pmfiasi.ro
Website e-mail: patronat[at]pmfiasi.ro